Spela schack på nätet

Trots att ett fysiskt schackbräde inte tar speciellt stor plats, är schackspel på nätet att föredra ibland. Bland annat eftersom du då kan spela var och tävla när du vill. Vidare är du inte beroende av en fysisk motspelares närvaro, då du kan spela mot virtuella spelare, genererade av datorer, samt människor som är uppkopplade på internet.

Att öva schack på nätet är ett bra sätt att öva upp dina schack-förmågor, vilket du har nytta av när du sedan ska spela vanligt, fysiskt schack. Det finns en mängd olika schackspel tillgängliga på nätet, varav många är helt gratis. Schack på nätet liknar väldigt mycket vanligt schack. Du har ett 64-rutigt bräde framför dig med de 16 olika pjäserna, vilka du förflyttar med din datormus mellan de olika rutorna. Vidare finns vanligtvis en schackklocka som, på ett tydligt sätt, visar hur lång tid du har på varje drag. Vad som även kan utmärka olika schackspel online är användargränssnitten och utseendena så väl som designen, vilka alla kan variera från klassiska teman till moderna, högteknologiska teman. Tack vare den här enorma diversitet som olika schackspel på nätet har, kommer det med all sannolikhet finnas något spel som du anser var perfekt för just dig.

Sveriges schackförbund

Sveriges schackförbund tipsar om olika schackspel på nätet. Tre gratisspel som förbundet tipsar om är Chess.com, FICS och SchackOnline, varav de två förstnämnda är engelskspråkiga sajter. De olika tre sidorna är likartat designade och endast smådetaljer skiljer dem åt. På Chess.com kan du spela mot andra människor online och mot en dator. Vidare kan du även lära dig att spela schack på sidan. Sidan är mobilanpassad till både surfplattor så väl som mobiltelefoner.

Förutom de rekommenderade gratisspelen tipsar förbundet även om PlayChess, som är en sajt, vars funktioner förbättras avsevärt om du blir medlem. Du kan köpa detta medlemskap via Sveriges schackförbund till ett rabatterat pris. PlayChess används av stormästare som Carlsen och Kasparov. Här kan du, i realtid, även observera och följa olika matcher som spelas. Ibland spelas tusentals matcher samtidigt på sidan. Detta är ett perfekt sätt för dig att lära dig nya drag så väl som nya tekniker.

Spela.se

På Spela.se finns många exempel på gratis schackspel. De tillgängliga schackspelen på sidan startas upp direkt och du kan börja spela omedelbart. Vad som även utmärker de olika schackspelen på sajten är att det finns lättillgängliga genomgångar. Exempel på schackspel som finns tillgängliga på sidan är Flash-schack, SparkChess och Robo Chess. De här spelen har alla olika användargränssnitt och design. Flash-schack har tre olika nivåer, vilka passar spannet från nybörjare till avancerad spelare. I SparkChess finns det fyra olika svårighetsgrader och varje nivå kräver en specifik spelstil för att lyckas. I Robo Chess spelar du emot en robot, som du ser till vänster om schackbrädet. Roboten har en typisk robotröst.

Comments are closed.