Mästerskap i schack

Schack är ett populärt spel som är utbrett världen över och har många aktiva utövare i alla åldrar. Som en följd av att det finns många aktiva utövare har många olika turneringar utvecklats därefter, både på lokal så väl som på internationell nivå. De nationella schackförbunden runt om i världen arrangerar olika nationella mästerskap, som till exempel schack-SM, som arrangeras av Sveriges Schackförbund, SSF. Två exempel på stora internationella tävlingar, som arrangeras av det internationella schackförbundet, FIDE, är Schackolympiaden och världsmästerskapen. Det internationella schackförbundet bildades i Paris 1924.

Schackolympiaden

Schackolympiaden, även kallat Schack-OS, har funnits sedan 1927. Tävlingen arrangeras vartannat år av FIDE. Platsen där tävlingen äger rum varierar och roterar från tillfälle till tillfälle, exempelvis hölls tävlingen i Istanbul, Turkiet, 2014 och i Tromsö, Norge, 2016. Notera att Schack-OS inte följer de vanliga Olympiska spelens schema. Schack-OS avgörs mellan lag och under de tre senaste tävlingarna var vinnarna USA (2016), Kina (2014) och Armenien (2012). Vidare har Schack-OS även sedan 2002 introducerat dopingtester.

Världsmästerskapen i schack

Världsmästerskapen i schack har funnits sedan 1886, då de två bästa spelarna Johann Zukertort och Wilhelm Steinitz från Europa respektive USA möttes. Tävlingen arrangerades inte av FIDE förrän 1948.

Fram till 1993 arrangerades tävlingen av FIDE, då den dåvarande regerande världsmästaren Garry Kasparov, skapade ett likvärdigt schackmästerskap som kallades PCA-mästerskapet. Båda titlarna slogs samman till en enda 2006. I tävlingen har idag både kvinnor och män möjligheten att delta samt tävla om att bli världsmästare. Förutom detta mästerskap finns separata mästerskap för kvinnor, för juniorer upp till 20 år, och seniorer, män över 60 år och kvinnor över 50 år. Det finns dessutom ett specifikt världsmästerskap som endast är ämnat för schackdatorer så väl som program.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen är en norsk stormästare i schack som vunnit världsmästerskapen ett flertal gånger. Han erhöll sin stormästartitel som 13-åring. Vidare har Carlsen nått det högsta Elo-ratingvärdet i historien på 2 882. Som 15-åring erhöll Carlsen ett Elo-ratingvärde på 2 625, vilket gjorde honom till den yngsta personen genom tiderna som kom över 2 600 Elo-poäng. Elo-rating rankar en schackspelares relativa styrka. När Carlsen var ung var han mer känd för en aggressiv, attackerande, spelstil, men han har nu utvecklat en mer universell teknik.

Judit Polgar

Ungerskan Judit Polgar är känd för att vara en av de bästa schackspelarna genom tiderna, med sina vinnande spelstrategier. När hon bara var 15 år gammal så erhöll hon titeln stormästaren. Redan när hon var 12 år så tog hon sig in på plats 55 på FIDE:s topp 100-lista. Vad som är unikt med Polgar är att hon aldrig har deltagit i kvinnornas världsmästerskap i schack, då hon istället föredrar att spela mot de ledande männen i världen och på så sätt behålla en ranking gentemot de män som är högst rankade. Som bäst nådde Polgar ett Elo-ratingvärde på 2 735, detta var samtidigt som hon var rankad åtta i hela världen. Vidare har hon genom åren slagit elva nuvarande eller före detta världsmästare inom schack, alla män, inklusive norrmannen Magnus Carlsen. År 2014 slutade Polgar med professionellt schackspelande.

Comments are closed.